Kako izbrati zvočnike za računalnik?

Zvočniki za računalnik

Za ljubitelje kvalitetnega zvoka je izbira zvočnikov vedno zelo pomemben proces, ki mu namenijo veliko svojega časa. Kako pa je v primeru, ko zvočnike kupujemo za svoj računalnik? Je sploh pomembno, kakšni so, ali pa bo dovolj že to, da zvok slišimo?

Tudi v primeru računalniških zvočnikov seveda obstajajo velike razlike. Tako v kvaliteti predvajanega zvoka kot v ceni, velikosti, moči in še marsičem. Predvsem pa se je potrebno na začetku odločiti, čemu bodo zvočniki primarno namenjeni.

Zakaj ne najcenejših?

V resnici lahko kupite tudi tiste najcenejše računalniške zvočnike, ki so povsem dovolj za poslušanje avdio datotek, ki jih želite slišati. Ampak pomislite, ali ne boste nemara prisluhnili tudi kakšni drugi glasbi, poslušali radio ali si ogledali film, morda igrali igre?

V tem primeru boste nad osnovnimi zvočniki močno razočarani. V vsakem primeru bo bolje dodati kakšen evro več in uživati v kvalitetnem zvoku. Sploh ni potrebno zapraviti celega premoženja za takšne zvočnike. Paziti pa je potrebno pri karakteristikah glede na to, kaj si od njih želite.

Namizni ali prenosni računalnik?

Izbira računalniških zvočnikov je odvisna tudi od tega, ali jih kupujete za namizno ali prenosno različico. Za domači namizni računalnik si lahko omislite tudi kakšne večje zvočnike, ki bodo v vaš dom prinesli lep in čist zvok, obenem pa boste imeli zanje dovolj prostora.

V primeru prenosnika pa si lahko omislite bluetooth zvočnik, ki ga boste z lahkoto pospravili v torbico. Vsekakor si boste za prenosnik želeli manjših zvočnikov, kar pa nikakor ne pomeni, da ne bodo zmogli predvajati kvalitetnega zvoka. Zagotovo precej bolje kot od tistih, ki so že vgrajeni v napravo.

Povezljivost

Glede povezljivosti zvočnikov z računalniki poznamo klasično varianto, ko posamezne enote povezuje kabel. Ta je v zadnjih letih že nekoliko nezaželen in hkrati nepotreben, saj je na trgu kopica solidnih zvočnikov za primerno ceno.

Brezžični zvočniki

Že nekaj let so med uporabniki priljubljeni predvsem brezžični zvočniki.

Le kdo si želi kravžljati živce s prepletenimi kabli, ki se sčasoma tudi iztrošijo in povzročajo slabo voljo s hreščečim zvokom. Omenimo, da poznamo dve vrsti zvočnikov, in sicer aktivne ter pasivne. Za prve velja, da so opremljeni z ojačevalnikom in potrebno energijo prejemajo s strani računalnika. Pasivni zvočniki na drugi strani pa potrebujejo lastno napajanje.

Je znamka pomembna?

Tako kot na vseh drugih področjih tudi na področju računalniških zvočnikov določene znamke nekaj pomenijo. Stojijo za kvaliteto, ki jo ponujajo, in nudijo ustrezno garancijo. Vse to seveda navadno za nekoliko višjo ceno, a ko primerjamo povprečne zvočnike neznanih proizvajalcev in tiste bolj znane, je razlika hitro očitna. Pred nakupom vedno preverite, ali zvočniki ponujajo kvalitetne visoke in nizke tone ter opcijo priklopa zunanjih naprav.

Hvaležni boste za USB dostop, preko katerega boste lahko povezali svoj MP3 predvajalnik ali telefon. Čeprav, roko na srce, danes te reči brez težav in lepše potekajo s pomočjo brezžičnega prenosa, zato bi bil tudi to lahko faktor pri izbiri vaših naslednjih zvočnikov za računalnik.