Kako temeljito očistiti tipkovnico?

Kako očistiti tipkovnico

Tipkovnica je eden najbolj obremenjenih predmetov, ki se dnevno znajdejo pod več rokami. Različne roke pa s seboj prinašajo različne mikrobe in bakterije, potem pa so tu še prah, maščobe in druga umazanija, ki se hitro prilepi na tipke ali ohišje tipkovnice.

Takšna tipkovnica že na daleč vpije po čiščenju, je pa seveda tudi občutek uporabnika nekoliko neprijeten, če ve, kaj vse se lahko na njej znajde. Torej, danes si bomo pogledali, kako temeljito očistiti tipkovnico. V resnici je precej preprosto in lahko to storimo na več načinov. Pa poglejmo, na katere.

Različni tipi tipkovnic

Za začetek omenimo nekaj različnih tipov tipkovnic, ki seveda potrebujejo nekoliko drugačne prijeme. Poznamo starejše namizne tipkovnice z »globokimi« tipkami, med katere je precej težko seči s čimerkoli. Imamo pa denimo tudi ploske tipkovnice, ki so skorajda zravnane s pisalno mizo. Te tipkovnice se seveda precej lažje čistijo, a pozor!

Ne zalivajte tipkovnice z vodo, vsekakor pa jo prej odklopite od računalnika. Pod tipkami se namreč nahajajo stikala, ki so povezana s ploščo, po kateri teče električni tok. Sicer šibki, a kljub temu lahko pride do okvare tipkovnice. Uporabite raje alkohol in vatirane palčke za ušesa. Pri tem bodite previdni in sprva zgolj testirajte, ali morda ne pride do kakšne reakcije med tipko in alkoholom. Nekatere ga namreč ne prenesejo najbolje.

V tem primeru bo bolje nadaljevati z rahlo vlažno gobico ali krtačko ter nekaj neagresivnega čistila. Še posebej pri prenosnikih je težko karkoli opraviti pod samimi tipkami. V ta namen se odstrani zaščitno ploščo, česar pa nikakor ne počnite, če v tem niste izurjeni. Še prehitro imate lahko večji problem kot le umazano tipkovnico.

Odstranitev tipk

Nekatere (predvsem namizne) tipkovnice omogočajo dokaj enostavno odstranjevanje tipk, kar pomeni, da jih nato zlahka očistimo, enako kot očistimo tudi samo podnožje oziroma celotno ploščo. Pred tovrstnim podvigom se vsekakor pozanimajte, ali je ta tip in znamka tipkovnice namenjena za takšen poseg.

Lahko se znajdete in tipkovnico tudi izpihate. Če denimo ne gre za kakšne trdovratne maščobe in je niste ravno polili s kozarcem Coca Cole, lahko prah in nabrane manjše smeti enostavno izpihate. V ta namen lahko uporabite kar svoja usta in slamico za pitje ali pa skočite po sušilnik za lase. Uporabite seveda hladen zrak.

Čistilo za čiščenje tipkovnice

Kot smo poprej že omenili, lahko poizkusite z alkoholom, a s čiščenjem ne nadaljujte, če opazite, da negativno vpliva na same tipke. Namesto tega lahko pripravite povsem enostavno domače čistilo iz kisa in vode. Pol kisa in pol vode bo čisto dovolj. Seveda tudi v tem primeru uporabite vatirane palčke za ušesa, ki jih redno menjajte.

Karkoli boste storili, bo bolje kot nič. Higiena računalniške tipkovnice je zares pomembna, saj po njej s svojimi prsti skače praktično celotna družina.