5 najbolj priljubljenih računalniških programov

Priljubljeni računalniški programi

Brez računalnikov postanemo ljudje precej hitro povsem nemočni, saj je od njih odvisno tako naše komuniciranje kot prosti čas in druženje. Kako zadovoljni bomo z uporabo računalnika in kaj vse nam bo ta omogočil, pa je seveda odvisno od tega, katere računalniške programe uporabljamo. Nekateri so specifični, namenjeni le določenemu »profilu« ljudi, ki jih na primer uporabljajo pri svojem strokovnem delu, drugi so precej bolj splošni in primerni za vsakogar. Kateri so tisti, s katerimi se srečujemo najpogosteje?

Računalniški programi, ki jih uporabljamo vsak dan

1. Microsoft Windows oziroma okna ne moremo enostavno imenovati računalniški program, temveč gre pravzaprav za operacijski sistem. Je predpogoj, da lahko večino programov sploh uporabljamo, in prav zato se z njim vsak dan sooča na milijone ljudi.

Okna so namenjena povprečnemu uporabniku, torej skušajo ponujati razumljivo in enostavno uporabo. Seveda pa to ne pomeni, da operacijski sistem nima konkurence – morda je res najbolj razširjen, a nekateri prisegajo na OS X (pri uporabi Applovih računalnikov), za mobilne naprave pa sta najbolj priljubljena Android in iOS.

2. Z računalnikom ne moremo dostopati do spleta, če ne uporabljamo spletnega brskalnika. Tudi tu je bil dolga leta najbolj priljubljen Microsoft Internet Explorer, nato se mu je kot izjemno uspešen pridružil Mozilla Firefox, v zadnjih letih pa vse več uporabnikov spleta prisega na Google Chrome. Slednjega uporablja več kot polovica ljudi!

Ker je brskalnik Chrome del ponudbe velikana Google, ki nam ponuja tudi množico drugih inovativnih rešitev za uporabo spleta, smo lahko prepričani, da bo iz leta v leto bolj priljubljen. Potem pa je tu še Safari, brskalnik, ki je na voljo vsem tistim, ki prisegajo na Apple.

3. Microsoft Office je skupek programov, ki niso nujni zgolj v pisarni, temveč pravzaprav za povsem vsakdanjo uporabo računalnika. Najpomembnejši znotraj paketa so Word, ki je pravzaprav pametni pisalni stroj, Excel, ki nam nudi tabele in delovne liste z možnostjo dodajanja formul, ter PowerPoint, namenjen predstavitvam oziroma ustvarjanju digitalnih »diapozitivov«.

4. Gotovo se na vsakem računalniku najde tudi protivirusni program. Večina tistih, ki imajo računalnik za osebno uporabo, se odloča za brezplačne možnosti zaščite, ki varujejo pred virusi. Najbolj priljubljen je McAfee. Protivirusni računalniški program deluje vedno, kadar uporabljamo računalnik, ne da bi se tega sploh zavedali.

5. Kateri program je med tistimi splošnimi, brez katerih ne gre, najbolj praktičen? Gotovo Adobe PDF, saj nam omogoča ogled dokumentov na prav vseh napravah. »Branje« teh dokumentov je na voljo brezplačno, če ga želite izkoristiti do popolnosti in tudi sami urejati in ustvarjati dokumente, pa je priporočljiv nakup.