Varnostno kopiranje na zunanji trdi disk

Varnostno kopiranje na zunanji disk

Vsaka elektronska naprava ima omejen rok uporabe. V vsakem trenutku lahko pride do mehanske ali programske okvare, ob kateri lahko izgubite vse pomembne dokumente. Rešitev težave je v varnostnem kopiranju na USB ključek ali zunanji trdi disk. Slednji ima dolgo življenjsko dobo ter veliko kapaciteto, kar pomeni, da ga boste dolgo uporabljali.

Priporočljivo je, da snemate na zunanji trdi disk vsaj enkrat na dva meseca, če ne še pogosteje. Pogostost je odvisna od vašega načina dela in pomembnosti vsebine, ki jo želite ohraniti.

Različne vrste zunanjih trdih diskov

Na tržišču obstajajo različni zunanji trdi diski, pri čemer je izbira odvisna od vaših obstoječih naprav. Izbirate lahko med različico z USB vmesnikom ali drugimi vmesniki. Nekateri se polnijo neposredno iz električnega omrežja, nekateri pa prek USB vmesnika.

Za vrsto napajanja se odločite glede na prenosljivost diska. V kolikor ga nameravate uporabljati le doma, izberite katerokoli napajanje. V primeru, da ga nameravate vzeti s sabo na kakšno predstavitev, pa izberite raje polnjenje prek USB vmesnika. Na drugi lokaciji morda ne bo električne vtičnice, kar naredi zunanji trdi disk povsem neuporaben.

Priporočljiva kapaciteta

Obstajajo različne kapacitete, ki se gibajo od 160 GB do 6 TB. V današnjem času se kupci večinoma odločajo za 1 TB ali več, saj snemajo na disk tudi večje datoteke, kot so videoposnetki, filmi, slike in podobno.

Pri nakupu novega diska se pozanimajte tudi glede različice USB vmesnika. Novejši zunanji trdi diski imajo USB 3.0, ki omogoča hitrejši prenos podatkov. Prepoznate ga tudi po modri barvi konektorja na koncu USB priklopa. Hitrost prenosa vam morda sedaj ne igra velike vloge. Čim boste kasneje želeli prenesti veliko datoteko, pa boste nakup 2.0 USB diska najverjetneje obžalovali.

Danes so diski manjši in bolj priročni

Včasih je bil zunanji trdi disk robusten in velik. Dandanes je na voljo v resnično miniaturnih različicah, katere lahko neopazno nosite s sabo v računalniški torbi ali ročni torbici. Ker so diski lahki in majhni, so tudi lažje prenosljivi. Med transportom vas ne bodo ovirali.

Večina diskov ima dograjen tudi ojačeni zunanji okvir, kar ga varuje pred udarci, padci in nesrečami. Disk je tako praktično neuničljiv in vam bo več let odlično služil.