Na kaj pri zakupu gostovanja ponavadi pozabimo?

Spletno gostovanje

Spletno gostovanje običajno izberemo tako, da najprej preverimo same ponudnike, nato pa še njihove pakete. Pri znancih in prijateljih se pozanimamo, če ima s ponudnikom kdo morda že izkušnje, za dodatna mnenja pa pregledamo še spletne forume, Facebook strani, bloge in podobno.

Nato se osredotočimo na specifike gostovanja oziroma samega paketa. Največkrat nas zanimajo podatki, kot so:

  • Koliko domen bomo lahko gostovali na paketu?
  • Koliko strežniškega prostora nam bo pripadalo?
  • Ali bo naš mesečni promet omejen?
  • Kolikšna (v %) je zanesljivost delovanja strežnika?
  • Koliko e-poštnih predalov bomo lahko ustvarili?
  • Ali ponudnik skrbi za redno izdelovanje varnostnih kopij?
  • Koliko dni znaša garancija na zadovoljstvo?
  • In seveda – kakšna je cena paketa?

Vse lepo in prav, toda obstajajo tudi drugi pomembni dejavniki, ki bi jih morali upoštevati pri zakupu spletnega gostovanja. V nadaljevanju vam jih predstavljamo pet.

Kaj je še potrebno upoštevati pri nakupu gostovanja?

Poleg osnovnih stvari, ki smo jih našteli v uvodu prispevka, vam svetujemo, da pri izbiri ponudnika in paketa spletnega gostovanja upoštevate še naslednjih pet lastnosti.

SSD gostovanje: Zelo pomembno je, da se prepričate, ali vam ponudnik omogoča SSD gostovanje, kar pomeni, da so v njegove strežnike vgrajene SSD diskovne enote. Te so namreč približno 10x hitrejše od zdaj že nekoliko zastarelih HDD diskov, zato gostovanje z novejšimi diski (SSD) omogoča hitrejše delovanje gostovanih spletnih strani. Če podjetje nudi SSD gostovanje, bo imelo ta podatek zagotovo zapisano na svoji spletni strani.

Nadzorna plošča cPanel: Ponudniki gostovanja uporabljajo različne nadzorne plošče. Nekateri se odločijo, da bodo svojim naročnikom omogočali uporabo cPanel, drugi DirectAdmin, tretji Plesk, nekateri pa se odločijo celo za lasten razvoj nadzorne plošče. Če iščete kombinacijo zmogljivosti, funkcionalnosti in preproste uporabe, vam vsekakor priporočamo, da se odločite za ponudnika, ki vam bo omogočal uporabo nadzorne plošče cPanel.

Nadzorna plošča cPanel

Nadzorna plošča cPanel združuje funkcionalnost in prijaznost do uporabnika.

PHP v7: Ali spletno gostovanje potrebujete za sistem, ki temelji na PHP programskem jeziku? Mednje spadajo WordPress, Joomla, Drupal, Magento, PrestaShop in številni drugi popularni CMS sistemi. V tem primeru se velja pozanimati, ali ponudnik gostovanja podpira najnovejšo različico PHP-ja, v tem primeru PHP 7+. To verzijo namreč poganja povsem nov »motor« PHPNG (Next Generation), ki v primerjavi s prejšnjim (Zend Engine II) deluje še enkrat hitreje.

Brezplačen SSL certifikat: Če sta bila pred letom 2017 podporna stebra spletne strani le dva (domena in spletno gostovanje), pa so zdaj že nekaj časa trije – pridružil se je še SSL certifikat. Zakaj je postal nujen, v tem prispevku ne bomo razlagali, zapisali pa bomo le, da nekateri ponudniki gostovanja nudijo tudi brezplačen SSL certifikat Let’s Encrypt. Svetujemo vam, da se o možnosti njegove namestitve na spletno stran pozanimate pred zakupom gostovanja.

Anti-virus in anti-spam zaščita: Ker si zagotovo ne želite, da bi na vaši spletni strani prišlo do okužbe, je pametno izbrati ponudnika, ki omogoča anti-virus zaščito. Ta samodejno zazna varnostne luknje in jih tudi zakrpa. Poleg tega naj spletno gostovanje vključuje anti-spam zaščito, ki bo filtrirala in zaščitila vaše e-poštne predale pred prejemanjem neželenih in zlonamernih sporočil.